În cadrul Ceremoniei de Închidere a Summitului Tinerilor 7.0, organizat la Cluj-Napoca, a fost decernat titlul de Capitala Tineretului din România, ediția 2024, orașului Ploiești, ce urmează să îşi desfăşoare mandatul în perioada 1 ianuarie 2024 - 31 decembrie 2024

 

Orașul Ploiești aduce în prim-plan „Ploiești, Let's PLAY!” (Partnership. Lifelong-Learning. Advocacy. YOUth). Prin acesta își doresc să aibă o abordare complexă, dar adaptată și atrăgătoare pentru tineri, asupra conceptelor care au dat naștere acronimului PLAY. Așadar, etapele de dezvățare, reînvățare și învățare, cuprind activități pentru tineri, dar nu numai, și sunt transpuse într-o serie de activități diverse, de la acțiuni de voluntariat, podcasturi, cursuri, consiliere, aplicații mobile, imnul tinerilor, cafenele publice până la competiții și crearea unor spații destinate tinerilor.

 

Prioritățile programului Ploiești, Let's PLAY! sunt structurate pe 4 direcții de acțiune: crearea contextului de stare de bine, acțiunea tinerilor în comunitate, consolidarea ecosistemului de tineret și crearea de perspective pentru tineri.



Premiul în valoare de 50.000 euro, câștigat de „Ploiești – Capitala Tineretului din România 2024”, este oferit de Banca Comercială Română, co-inițiator al programului și reprezintă un punct de pornire pentru finanțarea proiectelor propuse.

Juriul care a evaluat candidatura orașelor finaliste (Oravița, Ploiești și Vaslui) a fost format din: Robert Avram (Președinte Consiliul Național al Elevilor), Emil Boc (Președinte Asociaţia Municipiilor din România), Iulia Botar (Manager CSR & Comunicare Graffiti PR), Andrei Coșuleanu (Președinte și fondator Act for Tomorrow), Marius Cristea (Expert Dezvoltare Urbană), Sabina Dimitriu (Președinte Asociația Profesională a Urbaniștilor din România), Mihai Dragoș (Vicepreședinte Consiliul Economic și Social), Lorela Florescu (Secretar General Federația Organizațiilor Neguvernamentale de Tineret din Constanța), Tana Foarfă (Director Europuls - Centrul de Expertiză Europeană), Mihaela Gîrleanu (Director Executiv Organizația Națională Cercetașii României), Izabella Kacsó-Doboly (Secretar de Stat Ministerul Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse), Ioana Marzac-Sigarteu (Corporate Communications Manager Samsung), Victor Negrescu (Vicepreședinte Comisia pentru Educația, Cultură, Tineret, Sport și Media din Parlamentul European), Raluca Negulescu-Balaci (Director Executiv Fundația UiPath, Corina Pintea (Director Executiv Pro Vobis - Centrul Național de Resurse pentru Voluntariat),       Andrei Popescu (Coordonator Corpul European de Solidaritate la Agenția Națională pentru Programe Comunitare în domeniul Educației și Formării Profesionale), Dumitrița Rogojînaru (Delegat de Tineret al României Organizația Națiunilor Unite), Diana Sabo (Lucrător de tineret/Președinte Asociația DEIS), Oana Tache (Jurnalist Virgin Radio), Oana Țînțar (Președinte Alianța Națională a Organizațiilor Studențești din România), Oana Țoiu (Președinte Comisia Tineret și Sport, Camera Deputaților) și Mihai Vilcea (Președinte Fundația Județeană pentru Tineret Timiș).


Programul Capitala Tineretului din România este inițiat și coordonat de Comisia de Guvernanță pentru titlul de Capitala Tineretului din România – Consiliul Tineretului din România (CTR), Federația Tinerilor din Cluj (FTC), Grupul PONT și Banca Comercială Română (BCR).

keyboard_arrow_up