Un aspect esențial al programului Capitala Tineretului din România este încurajarea cooperării între orașe din întreaga țară pentru dezvoltarea ecosistemelor de tineret locale, regionale și chiar naționale. Știm că schimbarea începe de la firul ierbii, așadar în perioada 20 - 23 februarie 2024, printre cei peste 300 de participanți la conferința europeană „Local Youth Work and Democracy” au participat și 3 tinere și lucrători de tineret, reprezentante ale Târgu Jiu, Ploiești și Vaslui - orașe-capitală în 2023, 2024, respectiv 2025.

 

Conferința este unul dintre cele mai mari proiecte de cooperare între agențiile naționale Erasmus+ și derivă din proiectele „Europe Goes Local” și „Democracy Reloading”, iar scopul său este creșterea calității lucrului cu tinerii și a participării tinerilor la nivel local și municipal. Evenimentul a cuprins 4 paneluri, 30 de ateliere tematice și 15 vizite de lucru în Bruxelles. Astfel, rezultatele discuțiilor contribuie la Rezoluția Consiliului Europei despre „Youth Work Policy in a New Europe” (Politici pentru Lucrul cu Tinerii într-o Nouă Europă) prezentată de președinția belgiană a Consiliului UE și conectează a treia ediție a Convenției Europene pentru Lucrul cu Tinerii (Bonn, 2020) cu a patra ediție ce urmează să aibă loc în Malta în 2025.

 

Din partea CTRO, au participat:

  • Alexia Ardereanu - Coordonator Comunicare, Târgu Jiu 2023
  • Laura Neagu - Lucrător de Tineret, Ploiești 2024
  • Denisa Săvuc - Manager General, Vaslui 2025.

Au mai fost prezenți și directorul general al Direcției de Tineret din Ministerul Familiei, Tineretului şi Egalității de Șanse, Victor Ionescu însoțit de Alexandru Drăghia, Delegat de Tineret al României la ONU și Simona Musteață, Agenția Națională pentru Programe Comunitare în Domeniul Educației și Formării Profesionale.

„Local Youth Work and Democracy” a fost despre inspirație, networking, bune practici și învățare reciprocă. Iată cum s-a văzut această experiență prin ochii celor 3 reprezentante ale CTRO!

Participarea la Conferința Europeană „Local Youth Work and Democracy" a fost o experiență valoroasă de învățare și networking. Unul dintre principalele gânduri pe care le-am adus cu mine din Bruxelles a fost: „don’t go with the flow, be the flow." Am înțeles că schimbarea nu vine de la sine, ci necesită acțiune din partea fiecăruia.

Am avut oportunitatea să #învăț și să împărtășesc idei alături de profesioniști din domeniul tineretului din întreaga Europă. Am descoperit o serie de bune practici pe care aceștia le-au implementat în colaborare cu tinerii și municipalitățile. De la utilizarea tool-urilor și strategiilor, la bugetări participative pentru tineri din medii atât rurale, cât și urbane, până la crearea unui teatru dedicat tinerilor - un spațiu în care aceștia se pot exprima liber, fără prejudecăți sau stereotipuri.

Am #reînvățat importanța colaborării între tineri și comunități pentru a crea schimbări pozitive.

M-am simțit încurajată să observ că angajamentul față de lucrul cu tinerii persistă și în situații extrem de dificile, precum războiul din Ucraina, cum poți trece de la activități non-formale la acordarea primului ajutor, adaptându-te la necesitățile comunității în timpuri de criză.

Alexia Ardereanu - Coordonator Comunicare, Târgu Jiu CTRO 2023


Încep prin a spune că sunt mândră că am reprezentat Ploiești - Capitala Tineretului din România 2024 la Conferința Europeană „Local Youth Work and Democracy" desfășurată în Bruxelles, Belgia.

În cadrul acestei conferințe, m-am aflat într-un mediu de învățare prielnic, alături de persoane experimentate în domeniul lucrului cu tinerii, din peste 36 de țări. Au existat numeroase momente de networking în care am putut să mă bucur de experiența acestor persoane, învățând că „se poate", în orice situație și în orice circumstanțe, chiar și în cazul unui război precum cel din Ucraina.

Așa cum sloganul Ploieștiului spune: #LetsPLAY:

- Partnership: am avut oportunitatea de a înțelege că numai prin colaborare și lucru în echipă putem aduce o schimbare benefică în comunitatea din care facem parte;

- Lifelong Learning: ni s-au prezentat o multitudine de bune practici, tool-uri și politici de tineret atât la nivel local, cât și național și european, toate realizate împreună cu tinerii;

- Advocacy: am învățat cât de important este să ne spunem punctul de vedere și să ne facem vocea auzită, utilizând unelte specifice și participând la realizarea strategiilor de tineret;

- YOUth: cel mai important, a fost o conferință despre tineri și despre nevoile lor; am luat parte la discursuri susținute chiar de tineri, având ocazia de a întâlni reprezentați de la 4 dintre Capitalele Europene de Tineret.

Am plecat de la această conferință motivată să contribui cu toate informațiile acumulate la realizarea dezvoltării unui oraș și mai deschis către tineri și nevoile acestora, dar și recunoscătoare pentru tot ce am reușit să realizăm până acum și pentru prezența mea la acest eveniment.

Laura Neagu - Lucrător de Tineret, Ploiești CTRO 2024


Conferința Europeană „Local Youth Work and Democracy” a fost un context de învățare, ascultare și validare pentru oricine ia în serios „treaba cu tinerii”.

Deseori sunt prinsă în bucla mea, încât atunci când ies din ea, de multe ori am impresia că nu sunt conectată la realitatea celorlalți și că e mult mai bună situația oriunde altundeva, numai nu unde sunt eu. Bineînțeles, când ești învățat să îți vezi de pătrățica ta este greu să colaborezi, să lucrezi cu adevărat în echipă și să te consulți cu cei din jurul tău fără a intra într-o competiție.

Totuși, lucrurile merg înainte, se transformă mecanismele și mentalitățile, iar astfel de conferințe sunt prilejul potrivit de a te trezi la realitate. O realitate care îți arată că ești pe drumul bun, că ceea ce faci este semnificativ pentru oamenii din comunitatea ta, iar comparația ajută doar spre a-ți lărgi posibilitatea de a crește. Spre exemplu, am avut ocazia să interacționez cu alți stakeholderi din țări care au o prioritate privind și dezvoltarea sectorului de tineret, și deși am fost tentată să mă minunez de resursele lor (financiare, umane, logistice, infrastructură), mi-am dat voie să observ că în esență, problemele sunt aceleași, doar diferă contextul în care acestea există și se rezolvă.

Am luat cu mine multe gânduri și reflexii, dar o să mă rezum la două:

- Dacă ai o forță, o putere pe care poți să o exerciți, atunci rolul tău este să împuternicești pe altcineva de lângă tine. Cred că doar în acest mod vom crește mai frumos, împreună, reușind să construim o comunitate bazată pe încrederea unul față de celălalt și acceptarea calităților fiecăruia.

- Faptul că noi suntem aici, indică rezultatul bun al lucrului cu tinerii, al faptului că dacă îndrăznești să încerci din nou și din nou, va exista un efect asupra cuiva sau a unui ceva specific. A fi prezent în discuțiile cu tinerii și chiar cu cei sub 13 ani, a gândi cu și nu pentru aceștia sunt toate căi către o lume mult mai bună și cu pace.

Denisa Săvuc - Manager General, Vaslui CTRO 2025   

Articole Asemănătoare

keyboard_arrow_up