Summitul Tinerilor 2020 – 15 zile cu activități online pentru tineri

Summitul Tinerilor 5.0 este în plină desfășurare. Ajuns la o ediție aniversară, evenimentul din acest an se desfășoară pe o perioadă de 15 zile. Începând cu data de 2 noiembrie, odată cu deschiderea Summitului, au avut loc zeci de consultări online cu tineri și ONG-uri privind Rezoluția Tinerilor 2020. 

În etapa a doua Summitului Tinerilor 5.0, din data de 9 noiembrie, s-a dat startul seriei de evenimente deschise online, cu activități de învățare, dezbatere și celebrare a mișcării de tineret. Agenda ediției din acest an cuprinde activități, precum: 

  • 10.11.2020 – Democracy Talks – în dialog cu Excelența Sa Ambasadorul Extraordinar și Plenipotențiar al Suediei în România Therese Hydén. 
  • 11.11.2020 – Revitalizarea Democrației Pluraliste prin tineri – alături de Consiliul Consultativ pentru Tineret al Consiliului Europei. Evenimentul face referire la  noua campanie de anvergură prin care sectorul pentru tineret al Consiliului Europei își propune să mobilizeze tinerii și organizațiile lor, dar și factorii de decizie pentru revitalizarea democrației pluraliste în Europa.
  • 12.11.2020 – 13.11.2020 – Conferința Happy City – găzduită de Rețeaua Capitalelor Europene pentru Tineret și Centrul de Resurse Citizen Y. 

            Printre temele abordate în cadrul conferinței, se numără: 

  1. Cum se simt tinerii din orașele Europei în timpul crizei COVID-19?
  2. Towards digital: Funcționează soluțiile digitale în ecosistemele urbane de tineret? Care sunt limitele și perspectivele ecosistemelor hibride? Ce am învățat în 2020?
  3. Participation in crisis: Cum poate fi participarea tinerilor sporită, sprijinită și îmbunătățită sub presiuni și restricții?
  4. City. Youth. Future: Cum merg orașele înainte? Cum pot orașele să devină lideri în reluarea relațiilor tinerilor și a societății în general? Putem stabili viziuni pentru viitor pentru tinerii din orașele noastre?

 

  • 13.11.2020 – Partidele Politice în dialog pentru Rezoluția Tinerilor 2020. Summitul Tinerilor 5.0 are ca direcție principală Rezoluția Tinerilor 2020. Acest document se axează pe cele 11 Obiective Europene de Tineret. În urma consultărilor realizate cu ONG-urile și tinerii, partidele politice sunt invitate la un dialog deschis cu sectorul de tineret.
  • 14.11.2020 – PLAY – un eveniment despre Capitalele Tineretului, orașele viitorului și Baia Mare 2023. Capitala Tineretului din România este un program înființat în urma programului Cluj-Napoca – Capitala Europeană a Tineretului 2015. Un demers lansat de tinerii din Cluj în 2012 a generat până astăzi o rețea de 6 orașe care au realizat deja sau pregătesc programe de tineret de anvergură: Cluj, Timișoara, Bacău, Baia Mare, Iași și Constanța.

În acest an, Baia Mare este în etapa finală pentru titlul de Capitală Europeană a Tineretului 2023.  Summitul Tinerilor este o ocazie excelentă pentru o mobilizare de amploare, cu scopul de a arăta susținerea pentru Baia Mare 2023, Capitala Europeană a Tineretului!

  • 16.11.2020 – Lansarea Rezoluției Tinerilor 2020 și închiderea Summitului Tinerilor 5.0. Rezoluția reprezintă o conectare cu obiectivele europene, un efort comun al întregului sector de tineret, care face referire și la deviza Summitului ”Viitorul începe astăzi!”. 

Mai multe detalii despre agenda și modul de desfășurare a evenimentelor sunt disponibile pe pagina de Facebook – Capitala Tineretului din România

Summitul Tinerilor 2020 este organizat de Guvernanța Capitalei Tineretului din România – Consiliul Tineretului din România (CTR), Federația Tinerilor din Cluj (FTC), Grupul PONT, BCR– Banca Comercială Română, cu sprijinul Primăriei și Consiliului Local Cluj-Napoca. 

Despre Capitala Tineretului din România 

Programul național Capitala Tineretului din România funcționează pe principii similare cu Capitala Europeană a Tineretului (European Youth Capital). 

Anual, un oraş din România primeşte, în urma unui concurs de concepte, titlul de “Capitala Tineretului” şi este sprijinit financiar, respectiv prin formare şi consultanţă, în pregătirea şi implementarea iniţiativelor din dosarul de candidatură.

În contextul reglementărilor în vigoare în ceea privește pandemia COVID-19, mandatul Iașiului – Capitala Tineretului din România 2019-2020 a fost prelungit până în data de 31 octombrie.
Ediția Constanța – Capitala Tineretului din România demarează începând din 2 mai 2021. 

Mai multe despre program: http://capitalatineretului.ro/ 

About the author: Cristina Clima

Leave a Reply

Your email address will not be published.