În perioada 15-18 septembrie a avut loc, la Cluj-Napoca, în Casa de Cultură a Studenților „Dumitru Fărcaș”, Summitul Tinerilor 7.0, eveniment ce a reunit 400 de tineri și lucrători de tineret din România și Republica Moldova, organizat de Guvernanța Programului Capitala Tineretului din România!

Pe parcursul celor 3 zile ale evenimentului, participanții au luat parte la 43 de activități din sfera sustenabilității și a participării tinerilor, temele principale ale acestei ediții, precum ateliere, mese rotunde, sesiuni plenare, Summit Talks, sesiuni de wellbeing. Printre cele mai notabile activități se numără seria de Summit Talks care i-a avut invitați pe Alex Nedea, Teodora Tompea, Nicoleta Deliu-Pașol, Andras Farkas și Teodora Ghenciu, sesiunile plenare și cele de tip masă rotundă care a avut invitați 15 decidenți, reprezentanți ai instituțiilor sau mediului de business: Alexandra Bocșe, consilier de stat, Mădălina Turza, consilier de stat, Prof. Dr. Răzvan Cherecheș, Ovidiu Cîmpean, secretar de stat, Cami Gui, activistă, printre alții.

Summitul Tinerilor a reprezentat totodată contextul creării unui document privind Participarea tinerilor în sustenabilitate, un prim pas pentru conturarea unei viziuni asupra modului în care este abordată sustenabilitatea în România, din perspectiva priorităților tinerilor. Participanții au avut oportunitatea să își spună punctul de vedere printr-o primă consultare a avut loc la Cluj-Napoca. Iar aceștia consideră că sustenabilitatea necesită atât o abordare transversală și globală, cât și o abordare pe domenii specifice de interes. Documentul rezultat în urma acestui eveniment este un punct de pornire pentru o dezbatere la scară largă, prin care opiniile și implicarea tinerilor să primeze într-un domeniu de care depinde întregul viitor: sustenabilitatea. 

Tema sustenabilității s-a regăsit transpusă atât în conținutul activităților, cât și în desfășurarea propriu-zisă a evenimentului, organizatorii optând pentru variante eco-friendly ale tuturor materialelor, evitarea risipei de hrană și consumabile și oferirea unui pachet de bun-venit cu opțiuni sustenabile.

Evenimentul s-a încheiat cu Ceremonia de Încheiere care a dezvăluit numele orașului ce va purta titlul de Capitala Tineretului din România 2024: Ploiești!

Summitul Tinerilor  7.0 a fost organizat de Guvernanța Capitalei Tineretului din România – Consiliul Tineretului din România (CTR), Federația Tinerilor din Cluj (FTC), Grupul PONT (PONT) și Banca Comercială Română (BCR); eveniment co-finanțat de Uniunea Europeană prin programul Erasmus+ și realizat cu sprijinul Primăriei și Consiliul Local Cluj-Napoca, Consiliului Județean Cluj și al Casei de Cultură a Studenților „Dumitru Fărcaș” Cluj-Napoca.

keyboard_arrow_up