Timișoara este, de astăzi, ediția pilot a Capitalei Tineretului din România

Grupul de inițiatori ai programului Capitala Tineretului din România, respectiv Consiliul Tineretului din România, Grupul PONT, Federația SHARE Cluj-Napoca, si BCR, cu susținerea Ministerului Tineretului și Sportului felicită Timișoara, primul oraș care deține această titulatură în România.

„Prin crearea unui program-cadru, care vizează tineretul ca și factor principal de dezvoltare urbană putem atrage atenția organelor decizionale la nivel local spre importanța incluziunii tinerilor, a comunității locale în procesul decizional, dar responsabilizăm și tinerii în a se implica activ în dezvoltarea societății în care trăiesc”, a declarat Mihai Dragos, presedinte al Consiliului Tineretului din Romania, initiator al programului Capitala Tineretului din Romania.

„‘Capitala Tineretului din România’ poate deveni cel mai eficient instrument de mobilizare a resurselor locale existente pentru o mai bună dezvoltare economică și socială bazată pe nevoile și obiectivele reale ale tinerilor” a declarat András Farkas, membru fondator al Grupului PONT, inițiator al programului Capitala Tineretului din România

„Titulatura reprezintă o oportunitate unică orașelor din țară de a-și transforma propriile viziuni în proiecte de dezvoltare concrete cu participarea activă a tinerilor.” a declarat Tudor Ogner Fundatia Share, initiator al programului Capitala Tineretului din Romania.

„Pentru noi, BCR, tinerii sunt element principal al strategiei de afaceri, pentru că știm că ei sunt cei care pot asigura prosperitatea României pe termen lung. După experiența de bancă oficială a Capitalei Europene a Tineretului în 2015 ne-am dat seama că parteneriatele între mediul de afaceri, autoritățile publice și societatea civilă sunt extrem de eficiente în crearea unor contexte publice care să îi pună în valoare pe tineri, și, de aceea, am hotărât să ne implicăm pe termen lung în demararea și susținerea Capitalei Tineretului din România. Ne bucurăm că am găsit la Timișoara majoritatea criteriilor pe care o capitală a tineretului trebuie să le îndeplinească, și că îi putem susține în anul de pilotare a titulaturii. Sperăm să reușim să atragem cât mai multe companii private care să se alăture demersului și să susțină inițiativele tinerilor”, a declarat Dana Demetrian, Vicepreședinte Retail BCR, inițiator al programului Capitala Tineretului din România.

Fiecare oraș, care primește acest titlu are oportunitatea de a dezvolta programul- cadru, capitalele realizând proiecte din ce în mai profesionale, abordând noi teme de interes pentru tineri și încurajând dezvoltarea de idei noi și inovatoare referitoare la participarea activă a tinerilor în viața socială. Încercând să stabilească noi modele de dialog structurat și de responsabilizare, mobilizare a cetățenilor, aceste programe anuale aduc o contribuție semnificativă la procesul de armonizare a diversităților locale, conservând identitatea diversă a comunităților dar și promovând toleranța bazată pe comunicare și acțiune comunitară

Vizibilitatea crescută a activităților de tineret, a inițiativelor societății civile și a programelor de voluntariat pe care o poate asigura un astfel de program va ajuta și la crearea de parteneriate regionale și implementarea proiectelor de dezvoltare bazate pe  schimburi de bune practici. Promovarea sentimentului de responsabilitate și încurajarea implicării active a tinerilor în dezvoltarea comunității va duce la crearea unei comunități bazate pe valori comune.

***

Sursă foto: http://www.eyeinthesky.ro/

About the author: lpcc1

Leave a Reply

Your email address will not be published.